אשפוזית פרטית

מטרת האשפוזית לתת מענה אישי עבור מכורים לאלכוהול, סמים ותרופות מרשם, הזקוקים לאשפוז לצורך גמילה מההתמכרות. במסגרת השהייה באשפוזית, יקבל המטופל מענה רפואי, נפשי ופסיכולוגי שיאפשר לו לצלוח את השלבים הראשונים והמשמעותיים של הליך הגמילה.

מהי אשפוזית: מסגרת האשפוזית הינה מסגרת סגורה, אך לא נעולה, המאפשרת גמילה גופנית בתנאי אשפוז, משימוש בחומרים כגון: סמים, כדורים או אלכוהול. הטיפול הניתן הוא גם תרופתי ונועד לסייע בתקופת הגמילה הראשונית. הטיפול באשפוזית הינו קצר מועד, הוא נמשך בין שלושה שבועות לחודש וחצי.
הטיפול באשפוזית מכוון על מנת ללוות ולתמוך במכור פיזית ורגשית בימים הראשונים של תסמונת הגמילה, ולאחר מכן להתחיל להטמיע בו את המודעות, המוטיבציה והכלים להתמודד עם בעיית ההתמכרות לאורך זמן.
תנאי הקבלה – אשפוזית פרטית "בית חם" ערוכה לקבל מטופל באופן מיידי ולבצע את הבדיקות הרפואיות תוך כדי השתלבותו במסגרת.
במידה וקיים גורם מפנה, מומלץ כי הוא ילווה את המטופל בתהליך הכניסה לאשפוזית ובמהלך השהות בה, וכן יהיה שותף בקבלת ההחלטה לגבי המשך הטיפול לאחר סיום הגמילה באשפוזית.
הטיפול מתקיים בקבוצות ובשיחות פרטניות עם עו"סית (בעיקר לצורך תמיכה במצבי משבר, הכרות ואבחון לקראת ההמלצה להמשך טיפול).
במקום קיים צוות רב תחומי – עו"ס, רופא, צוות סיעודי, צוות מדריכים ועובדי אדמיניסטרציה. קיים ליווי של אנשי צוות 24 שעות ביממה. המדריכים הינם מכורים נקיים המהווים מודל לחיקוי ומקור תמיכה.

יתרונותיה של אשפוזית פרטית:
אשפוזית פרטית – תקופה קצרה אך משמעותית
כידוע, גמילה מסמים או מאלכוהול הינה תהליך קשה וארוך הכולל ברוב המקרים התמודדות עם קשיים רבים, הן מבחינה בריאותית והן מבחינה נפשית. בדר"כ אדם יפנה לטיפול כאשר הוא צעד אחד לפני איבוד שליטה מוחלט על חייו, וכאן זו למעשה ההזדמנות האחרונה להחזיר לעצמו את השליטה שאבדה. לאור כך קיימת חשיבות לקבלת טיפול אישי, המותאם לצרכים הספציפיים של כל אדם. המקום הוקם מתוך אמונה ותפיסה כי כל מטופל הוא אדם ייחודי ושונה. רק בעזרת עבודה טיפולית פרטנית התואמת לצרכיו האינדיווידואליים ולמאפייניו הייחודיים של כל מטופל ומטופל נוכל להביא למקסימום הצלחה בתהליך הטיפולי.
הגמילה הפיזית מהווה תחנה ראשונה וקצרה יחסית לתהליך הטיפול הממושך שעל המכור יהיה לעבור, אך יחד עם זאת היא מהווה תקופה משמעותית אשר מציידת אותו בכלים בסיסיים בצעדיו הראשוניים בדרך החדשה. המטופל יקבל המלצה וייעוץ להמשך טיפול המותאם לצרכיו (טיפול בקהילות טיפוליות, ביחידות להתמכרויות וכו'), ועזרה בהפניה לפי הצורך. בשלב זה תתקיים עבודה על פרידה המלווה בדרך כלל בחששות ופחדים לקראת המשך התהליך.

מטרות האשפוזית
מבחינה רפואית – ניתן סיוע למכור העובר את תסמונת הגמילה (הקריז) תוך מתן תרופות מקלות. לאורך כל השהות באשפוזית ליווי רפואי ופסיכיאטרי במידת הצורך.
מבחינה רגשית – תמיכה סביב תסמונת הגמילה וההצפה הרגשית הנגרמת בעקבותיה. תמיכה לאורך כל התהליך ועזרה בבעיות אישיות.
קליטה והשתלבות במחלקה תוך עבודה על היבטים התנהגותיים – קבלת גבולות וסמכות, כיבוד כללי המחלקה, השתלבות בסדר היום ובפעילות המתקיימת ולקיחת חלק בתפקודי המחלקה. זהו תחילתו של לימוד דפוסי התנהגות אדפטיביים ללא אלימות וללא שימוש בסמים.
עבודה על מודעות – הכרות עם עצמי, עם בעיית ההתמכרות והתפקיד שהיא היוותה עד כה כ"פתרון" לבעיות, מודעות לכך שהגמילה אינה נגמרת בניקיון פיזי אלא כי יש צורך לעבור שינוי באורח החיים, בדפוסי החשיבה וההתנהגות.
• זיהוי מצבים המהווים סיכון למעידה ולחזרה לשימוש ולימוד של מיומנויות התמודדות והימנעות ממצבים אלה.
חיזוק הכוחות – האמון העצמי, הביטחון האישי, לקיחת אחריות אישית ויוזמה, הגברת המוטיבציה להתמיד בשינוי, יכולת קבלת החלטות והחזרת השליטה של המטופל על חייו.

אופי הטיפול באשפוזית ומשכו

 

לאחר שהמטופל התקבל לטיפול במוסד ועבר בדיקות ואישורים, במסגרת שהותו, מתחיל הטיפול הכולל מספר שלבים:
השלב הראשוני: אורך כארבעה ימים. המטופל מתמודד עם תסמונת גמילה פיזית, ובמקרה הצורך מקבל תרופות להקלה על התסמינים. את המטופל החדש מלווה מטופל ´בוגר´ המסייע לו בהסתגלות. המטופלים נמצאים במהלך כל שהותם במוסד תחת השגחה רפואית.
השלב השני: המטופל מקבל תפקיד במוסד וצריך להתמודד עם לקיחת אחריות ומילוי מטלות. בשלב זה בדרך כלל המטופלים עוברים חוויה של ´הצפה רגשית´.
השלב השלישי: המטופלים נחשבים ל´בוגרים´, מסוגלים ליטול אחריות, מגלים פתיחות ואקטיביות. מטופלים ´בוגרים´ מסייעים למטופלים חדשים בהסתגלות למקום.
מסיימים: מטופלים העומדים לפני פרידה מהמסגרת הטיפולית של "בית חם", ולפני המשך טיפול במסגרות אחרות. המטופלים בשלב הזה חשים בדרך כלל חשש מפני העתיד.

 

הטיפול במעון

 

במעון פועל צוות רפואי המונה רופא פסיכיאטר, אחים ורוקחת, המטופלים מקבלים טיפול תרופתי במקרי הצורך. במקרים חריגים המטופלים מופנים לטיפול בבית חולים.
במעון פועלת עובדת סוציאלית הקולטת את המטופלים ומסייעת לתאם אותם עם גורמים טיפוליים נוספים בהמשך, תוך שמירה על קשר עם בני משפחות המטופלים.
במעון מתקיימים מפגשים קבוצתיים יומיים בהנחיית מדריכים. המפגשים מאפשרים למטופלים לשתף את חבריהם בתהליך, לקיים פעילויות קבוצתית וחברתית, וגם לקבל מידע אינפורמטיבי מהמדריכים.

פעילות קבוצתית

מדי בוקר מתנהלת אסיפת בוקר, הכוללת סקירה וחלוקת תפקידים. בקבוצת הבוקר מעלים נושאים כגון התמודדות המטופלים במעון, ונושאים אישיים במסגרת דינמיקה קבוצתית.
קבוצת הערב מיועדת לטיפול בנושאי התמכרות ומידע לגבי אפשרויות טיפול במסגרות נוספות. בקבוצה זו מתקיימות הרצאות שבועיות. באסיפת הלילה מסכמים ובודקים את תפקוד המטופלים במהלך היום.

ביקור משפחות

קשר עם המשפחות מתנהל במהלך שהות המטופל באשפוזית ועל פי ההמלצות הייחודיות לכל מטופל בהתאם למצבו ולשלב בו הוא נמצא. ד"שים, פקסים וביקורים יתאפשרו לקרובי משפחה באישור. (קרובי משפחה בהתמכרות פעילה לא יורשו לבקר). זמני ביקור משפחות: שלישי- 13:30-16:00 שבת- 10:00-13:00 , 14:00-17:00

המלצת הצוות

חשוב לזכור כי המטופל זקוק למשפחה תומכת וחזקה . עליכם להיות מוכנים לתמוך ולעזור דווקא בתקופה זו. לכן, אנו ממליצים בחום, כי בעת שהיית יקירכם במרכז, בואו לבקרו בזמני הביקור הקבועים, שלחו לו ד"שים באמצעות פקס ובטלפון. כל אלו יעודדו אותו ויחזקו אותו להתמיד בדרך.

04-8435341

050-5639118

04-8438480